Bakuchiol on ollut monen huulilla jo jonkin aikaa ja sen onkin saanut kunnon hypetyksen ympärilleen. Bakuchiolin kerrotaan olevan retinolin korvaaja, joka tekee iholla samat vaikutukset ilman haittavaikutuksia. Retinolin tehot monet tuntevat jo pidemmältä ajalta, se silottaa juonteet ja rypyt, kirkastaa ihon sävyä häivyttäen pigmenttimuutoksia sekä on erinomainen ehkäisemään tulehduksia. Samaan pystyy myös luonnollinen bakuchiol. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta?


Mikä bakuchiol?

Ayurvedisessa ja kiinalaisessa lääketieteessä pitkään käytetty kasvi Psoralea corylifolia eli babchi kuuluu hernekasvien sukuun. Tämän suositun yrtin avulla on parannettu erilaisia ihosairauksia jo vuosikaudet. Nykyään kasvia tutkitaan myös farmatologiseen käyttöön sen tulehduksen vastaisten ominaisuuksien ja suojaavien vaikutusten vuoksi. Babchi eli bakuchi kasvissa on hempeän violetit kukat ja tästä syystä violetin väriä käytetään usein bakuchiol tuotteissa, myös itse öljy saattaa olla violetin sävyistä. 

Erityisesti Intiassa esiintyvän Babchi kasvin siemenistä saadaan uuttamalla bakuchiol ainesosaa.

Bakuchiolin pH on 5.9 - 6.2
Mitä eroa on bakuchiolilla ja retinolilla?

Retinoli on yleisnimitys A-vitamiinimolekyyleille, joista monet omaavat saman biologisen aktiivisuuden keskenään. Luonnollisia A-vitamiinin muotoja on kaksi. A-vitamiinin eläinperäisiä johdannaisia kutsutaan retinoidiksi, ja kasviperäisiä karotenoidiksi. 

Karotenoidit ovat A-vitamiinin esiasteita. Karotenoidia, joista tunnetuin on betakaroteeni, saadaan muun muassa keltaisista ja oransseista hedelmistä ja vihanneksista, kuten porkkanasta. Betakaroteeni on erittäin antioksidanttinen, eli se suojelee ihoa vapailta radikaaleilta. 

Retinoideista tunnetuin on retinoli, joka on alkoholimuoto. Kosmetiikassa yleisimmin käytetään retinolin eri muotoja, kuten retinyyliasetaattia ja retinyylipalmitaattia, kuitenkin myös puhdasta retinolia. Retinoideja taas käytetään vain reseptilääkkeissä.


Retinolilla on todetusti tehokkaita hyötyjä iholle. Retinoli stimuloi kollageenin syntymistä, joka edistää kimmoisampaa ja sileämpää ihoa. Pigmenttimuutoksiinkin apu löytyy retinolista, joka vähentää vapaiden radikaalien vaikutusta iholla, tehden ihosta kirkkaamman ja tasaisemman sävyisen. Akneen taipuvainen iho saa myös avun retinolista, sillä se ehkäisee huokosten tukkeutumista ja edistää ihosolujen uusiutumista vähentäen tulehdusten syntymistä. Näyttää siltä, että retinoli on vastauksena moniin iho-ongelmiin.

Mutta onko se liian hyvä ollakseen totta? Ehkäpä. Todellisuudessa retinolin vaikutukset voivat olla myös aivan erilaiset kirkkaan ja kimmoisan ihon sijasta. Se on erityisen tehokas raaka-aine, joka on tunnettu myös ihoärsytystä, punaisuutta, ihon kuoriutumista ja hilseilyä aiheuttavista ominaisuuksistaan. Tästä syystä retinoli ei sovikaan herkälle iholle, raskaana oleville tai auringossa oleskeleville. Nämä haittatekijät rajoittavat monia käyttäjiä – halutaan retinolin pitkäaikaiset hyvät vaikutukset, mutta ärsyyntynyt, punainen ja kuiva iho eivät houkuttele.

Kasviperäinen bakuchiol on siis A-vitamiinin johdannainen, jolla on samankaltaisia vaikutuksia iholla kuin retinolilla. Bakuchiolilla on runsaat antioksidanttiset ominaisuudet sekä se on antibakteerinen ja tulehduksia ehkäisevä. Vaikka bakuchiolin kemiallinen rakenne eroaa retinolista, tämän sankariainesosan on tutkimuksissa todistetusti havaittu jäljittelevän retinolin vaikutuksia iholla, ilman haittavaikutuksia.


Bakuchiol onkin siis hellävarainen, luonnollinen vaihtoehto retinolille, joka tarjoaa samat ihoa parantavat hyödyt sileämmälle, kiinteämmälle, kirkkaammalle iholle. Sen avulla pyritään edistämään solujen uusiutumista, parantamaan ihon rakennetta, sävyä ja kirkkautta. Bakuchiol auttaa myös poistamaan ihon tulehduksia ilman kireää, kuivaa tai hilseilevää ihoa (yleisiä sivuvaikutuksia, jota havaitaan käytettäessä retinolia aknen hoidossa). 

Vaikka Bakuchiolin rakenne eroaa Retinolista, sillä on sama kyky säädellä tyypin I, III ja IV kollageenin tuotantoa. Kollageeni onkin erittäin olennainen osa ikääntymisen estämistä, koska se on ihon tärkein sidekudoksen rakenteellinen proteiini.

Hellävaraisempi bakuchiol sopii aamuin illoin käytettäväksi ja viikon jokaisena päivänä, mikä ei ole mahdollista retinolilla. Se sopii jopa raskauden aikana tai jos iho on hyvin herkkä.


Onko bakuchiol yhtä tehokas kuin retinol?

Ovatko bakuciolin vaikutukset iholla yhtä tehokkaita kuin retinolin? Todistetusti ne ovat. Kalifornian Yliopiston tutkimuksessa on verrattu bakuchiolin ja retinolin vaikutuksia ihossa kahdella eri koehenkilöryhmällä. Molemmissa ryhmissä havaittiin samanlaisia positiivisia vaikutuksia rypyissä, pigmenttimuutoksissa ja punaisuudessa. Ainut selkeä ero tulosten välillä oli se, että bakuchiol ei aiheuttanut ärsytysoireita, joita oli havaittu retinolia käyttäneiden ryhmässä.

Tutkimukseen: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/bjd.16918 


Johtopäätös

Retinolilla on loistavat ominaisuudet, tämä on selvää. Kuitenkin nämä ominaisuudet ovat usein yhteydessä myös ihoärsytykseen ja epämiellyttäviin haittoihin. Näiden vuoksi se ei yleensä sovi kaikille ihoille. Bakuchiol tarjoaakin tähän täydellisen ratkaisun – kaikki nämä upeat retinolin ominaisuudet ilman haittavaikutuksia. 

Bakuchiolin edut:

• Erittäin tehokas, luonnollinen, kasvipohjainen vaihtoehto retinolille

• Parantaa solujen kiertoa paljastaen pehmeämmän ja tasaisemman ihon

• Sopii herkälle iholle

• Parantaa kollageenin tuotantoa ikääntymisen oireiden torjumiseksi

• Rauhoittaa tulehduksia ja tarjoaa antioksidanttisuojan

• Toisin kuin retinoli, Bakuchiol ei aiheuta aurinkoherkkyyttä tai ihon hilseilyä, kuivuutta tai kiristystä.