Paljon puhutut probiootit ja ihon mikrobiomi - mitä ne ovat ja miten ne tekevät kehossamme?

Prebiootteja ja probiootteja on joka puolella. Ne ovat olleet tredikäs juttu jo jonkin aikaa ja tuntuu, että ne nousevat esille milloin missäkin mediassa. Mutta mitä ne todellisuudessa ovat ja mitä eroa näillä kahdella on?

Probiootit edistävät hyödyllisten bakteerien kasvua ihon mikrobiomissa, joka on ihomme miniekosysteemi, ja on täynnä bakteereja, viruksia ja sieniä. Ihon mikrobiomi on kiehtova, koska se muuttuu henkilöstä toiseen ja tutkitusta alueesta riippuen. Esimerkiksi kasvomme mikrobiomi on erilainen kuin käsivartemme mikrobiomi. Perintötekijät, ruokavalio, elämäntapa ja asuinpaikka vaikuttavat kaikki mikrobiomin koostumukseen. Se on hyvin mielenkiintoinen tutkimuskohde, sillä mikrobiomimme hallitsee monia ihon ominaisuuksia, kuten tuotteiden imeytymistehokkuuden, ihosuojamme lujuuden ja ihon pH.

Mikrobiomilla on merkittävä rooli ja se onkin ihon ensimmäinen puolustuslinja ulkoisia tekijöitä vastaan. Se koostuu mikrobiootasta - tämä on joukko bakteereja, sieniä ja viruksia, jotka elävät ihon pinnalla neutraalien, hyödyllisten ja haitallisten mikro-organismien herkässä tasapainossa. Mikrobiomin koostumus on erilainen ympäristöstä riippuen. Läsnä olevien mikro-organismien tyyppiin vaikuttaa myös ihon pH, nesteytys ja UV-altistuminen.

Kun mikrobit eivät ole tasapainossa, se näkyy ihossamme heti; tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden merkittävästi epätasapainossa olevan mikrobiomin ja monien erilaisten iho-ongelmien, esimerkiksi atooppisen ihottuman, rosacean tai ekseeman välillä.

Mikrobiomi on herkkä pysymään tasapainossa, ja jos sen tasapaino horjuu, iho on menettänyt yhden ensimmäisistä puolustuslinjoistaan ja on siksi alttiimpi erilaisille häiriöille. Seurauksena voi olla ihon kuivumisen, ärsytyksen, punoituksen tai hilseilevän ihon lisääntyminen.

Voimakkaiden puhdistustuotteiden käyttö, ihon liiallinen kuoriminen, vahaus tai sheivaaminen voivat heikentää ihon mikrobia. Hellävaraisten tuotteiden käyttö onkin paras keino suojella ihon omaa suojakerrosta. Nykyään löytyy jo moni kosmetiikkatuotteita, jotka sisältävät probiootteja tai prebiootteja, joilla tiedetään olevan selkeä apua ihon suojakerroksen korjaamisessa.Mikä eroa on prebiootin ja probiootin välillä?

Prebiootti on sulamaton ruoka-aineosa, joka edistää mikroflooran kasvua, melkein kuin lannoite tai ruoka. Erityisesti kosmetiikkatuotteissa ne auttavat ihon suojakerrosta palautumaan paljon nopeammin tarjoamalla mikro-organismeille ravintoa. Prebiootit siis toimivat pääasiassa tasapainottamalla ja palauttamalla mikrobiomia, jos ihon suojakerroksen tasapaino on horjunut esimerkiksi voimakkaan puhdistuksen, iho-ongelmien tai ulkoisen ympäristötekijöiden vuoksi.

Probiootti on elävä mikro-organismi, jolla voi olla hyödyllisiä ominaisuuksia, kun sitä käytetään paikallisesti tai suun kautta nautittuna. Eläviä probiootteja on hyvin haastava saada säilymään elävinä ihonhoitotuotteissa, koska kosmetiikkatuotteet pääsääntöisesti aina tarvitsevat säilöntäaineita, jotta ne pysyvät hyvänä ja olisivat turvallisia käyttää. Säilöntäaineet toimivat mm. tappamalla bakteereita, hyviä ja huonoja, ja elävät probiootit ovat hyviä bakteereja.

Elävistä probiooteista saatavan uutteen käyttäminen tuo kuitenkin edelleen paljon hyötyä iholle, sillä ne ovat ihoa runsaasti kosteuttavia, antioksidanttisia ja tehokkaita ravintoaineita, jotka tukevat mikrobiomia. Tämä uute saadaan pysymään stabiilina kosmetiikkatuotteissa huomattavasti helpommin.
Evolve Organic Beautyn 360 Eye & Lip Contour huulten- ja silmänympärysvoide ja uudistunut Daily Defence Face Mist sisältävät probiootteja ja prebiootteja

Evolve Organic Beauty on lanseeranut tärkeän täsmätuotteen herkälle ja ohuelle silmänympärysiholle - 360 Eye & Lip Contour voide. Uutuusvoide sisältää probiooteja Lactobacillus fermentaatti lysaatista ja lactobacillus fermentaatista, jotka edistävät ihon normaalia toimintaa ja ehkäisee herkkää ihoa aluetta punotukselta. 

360 Eye and lip contour vähentää turvotus kofeiinin avulla, samalla häivyttäen tummutta silmänympärysalueelta. Erinomainen täsmätuote sisältää lisäksi luonnollisia peptidejä, vihreää teetä ja granaattiomenaa, jotka ehkäisevät ikääntymisenmerkkejä ja tukevat kimmoisuuden säilymistä. Hyaluronihappo sitoo samalla ihoon sen tarvitseman kosteuden, silottaen mennessään pienet juonteet.

Daily Defence Moisture Mist Kasvosuihke on uudistunut jopa entistä loistavammaksi! Kasvosuihke sisältää nyt lisäksi prebiootteja Chicory Root -bakteerista eli sikurijuuresta (lisätietoja alla), joka auttaa säilyttämään ihon terveen ilmeen tasapainottamalla ja vahvistamalla ihon mikrobiomia. Ihosta tulee kestävämpi ja säilyttää sen luonnollisen kauneuden helpommin, raviten ihoa suojaavia tekijöitä. Hyaluronihappo ja kaktusviikuna edistävät ihon kosteustasapainoa sekä antavat suojaa ulkoisia stressitekijöitä vastaan. BYBI Beautyn Crystal Clear Puhdistusgeeli ja C-Caf Kasvovoide

BYBIn uudessa C-Caf kasvovoiteessa on käytetty Lactobacillus fermentaatti lysaattia eli uutetta, joka on johdettu laktobacillus lactis -mikrobikannoista eli probiooteista. Biokemistit kasvattivat tätä kantaa erityisesti auttamaan ihon kirkastumisessa, koska se analoginen Agouti-signaaliproteiinille (ASP), jotka häiritsevät melanogeneesiä eli melaniinin tuotantoprosessia.

BYBI Beauty Crystal Clear puhdistusgeelissä on hyödynnetty prebioottien voimaa tasapainottamaan ihon mikrobiomia ja pitämään kaikki hyvät bakteerit, joita iho tarvitsee pysyäkseen hyvinvoivana.

Crystal Clearin prebiootit saadaan inuliinista, joka on sikurijuuresta johdettu polyfruktoosi. Se auttaa tasapainottamaan ihon mikroflooraa puhdistuksen jälkeen. Puhdistusprosessin aikana poistamme usein ihon ensimmäisen puolustuslinjan, mikrobiomin, heikentäen ihosuojaamme, mikä voi johtaa lisääntyneeseen herkkyyteen ja kuivumiseen. Samoin ihomme jää alttiimmaksi ulkoisille hyökkääjille, joiden tiedetään saavan aikaan tukkeutumia ja epäpuhtauksia.

Inuliini tukee hyödyllisen mikrobiomin kasvua, mutta haitallinen mikrobiota ei pysty käyttämään sitä omaan kasvuun. Siksi luonnollinen mikrofloora vahvistuu ja palautuu nopeammin puhdistuksen jälkeen.


Ihon hoidossa tulisi aina pyrkiä tukemaan ihon omaa suojakerrosta. Hellävarainen ihon puhdistus, joissa on iholle suotuisa pH-arvo sekä suojaavata tuotteet ympäristön haittoja vastaan ovat erityisen tärkeitä ihon mikrobiomin tasapainon säilyttämisessä.


Loading...